Klimatske promene je moguće kontrolisati!

zelena energija

Svedoci smo, u zadnje vreme, sve češćih većih ili manjih prirodnih nepogoda, kao posledica sve veće neravnoteže našeg eko-sistema. Vreme je da pogledamo u budućnost i preuzmemo odgovornost za naše aktivnosti. Izgradnja i korištenje zgrade troše velike količine energije, zbog toga je ciljano i kontrolisano trošenje energije u ovom segmentu izuzetno efikasno –  npr. samo umrežavanje svih uređaja u integrisani centralizovani sistem može ostvariti neverovatne uštede. Umrežavanje električnih sistema zgrade u jednistveni pametni sistem optimalno i koordinirano upravljanje.

Energetski efikasne zgrade postaju sve češće, a pojam inteligentne zgrade polako gubi egzotični prizvuk. Ove činjenice iz temelja menjaju sve ambiciozniju arhitekturu i postavljaju novi smer u borbi protiv klimatskih promena. U stvarnosti, ušteda energije u građevinskom sektoru je postala trend, a polako postaje svakodnevnica kako za arhitekte tako i za graditelje.

Sistemi grejanja, kontrole vazduha, rasvete, roletni i sigurnosnih sistema mogu se prilagoditi vremenskim uslovima te mogu biti upravljani sa zajedničkog interfejsa. Time se ostvaruje minimalna potrošnja energije za zadate uslove.

Obzirom da se svi električni sistemi i instalacije mogu fleksibilno međusobno umrežavati i upravljati ekranima osetljivim na dodir, putem telefonske mreže ili interneta, mogućnosti projektovanja i ugodnosti su skoro neograničene – od efikasnog upravljanja zgradom, inteligentnog upravljanja sistemom sigurnosti do naprednog upravljanja rasvetom, multimedijom i kvalitetom vazduha. Sve je to moguće jednostavno ostvariti.

Stvaranje izražajne i uzbudljive arhitekture koja je istovremeno ekološka i profitabilna sada postaje predmet kreativnosti projektanta. Jedno je sigurno – klimatske promene je moguće kontrolisati!