Upotreba BUS tehnologije

usteda energije

Neograničene mogućnosti prilikom planiranja rasvete i kontrole vazduha, viša energetska efikasnost i smanjeni troškovi životnog ciklusa, zahvaljujući svetskom standardu za upravljanje domovima i zgradama.

Kada neko razmišlja o projektovanju elektrotehničkih sistema u zgradi, zapravo razmišlja o BUS sistemu. To uključuje mogućnost upravljanja roletnama, sistemom rasvete, audio-video sistemima, sistemom grejanja, sistemom klimatizacije i ostalim sistemima u zgradi.

Postojeće studije dokazuju da upotreba BUS tehnologije može značajno smanjiti troškove energije, čak i do 50%. Poptuno automatizovana kuća često se spominje u kontekstu upravljanja sistemima koji su povezani sa potrošnjom energije, kao npr. rasveta, grejanje, ventilacija, a prilagođavaju se zahtevima korisnika.

Oko 33% ukupne potrošnje energije rezidencijalnih i poslovnih objekata koristi se za grejanje. Smanjenje tako visoke potrošnje energije ispod određenog nivoa moguće je samo uz korišćenje inteligentnog sistema upravljanja kao što je KNX.