Brzi razvoj!

Tokom poslednjih 50 godina brzi razvoj nauke i tehnologije donosi nam konstantne promene u našem okruženju. Današnji telefoni imaju veći kapacitet od kompjutera korišćenih u bankama pre 20 godina. Automobili i skoro svi aparati predmet su konstantnih promena. Ovim neizbežnim promenama su obuhvaćeni i građevinski objekti.

Tokom upotrebe, prednosti sistema su jasno vidljive: bilo da se radi o većoj fleksibilnosti tokom upotrebe, gotovo neograničenim mogućnostima u upravljanju objektom, povećanim zahtevima za komunikacijom ili sigurnosnoj i energetskoj efikasnosti.

BUS inteligentno rešava pitanja povezana sa smanjenjem potrebe za energijom: cilj je individualno upravljanje grejanjem i klimatizacijom svake prostorije. KNX reguliše i upravlja globalnim temperaturama pojedinih prostorija tokom određenog vremenskog perioda. Temperatura praznih prostorija se smanjuje, što rezultira maksimalnom uštedom energije. Takođe, utvrđuje se položaj prozora, bilo otvorenih ili zatvorenih, kao i broj osoba u prostoriji jer on može da utiče  na upravljanje grejanjem i rasvetom.

Rasveta i roletne za zaštitu od sunca takođe rade zajedno: ili roletne sprečavaju pregrejavanje prostorije, ili omogućuju ulazak toplini sunca u prostoriju zbog uštede energije za grejanje. Rasveta će se takođe prigušiti zavisno od položaja roletni za zaštitu od sunca.

KNX omogućuje instalaciju sigurnosnog sistema pomoću integrisane tehnologije objekta. BUS omogućuje prenos informacija o tome da li su vrata ili prozori zatvoreni, da li je oprema isključena, da li se u zgradi nalaze neželjeni gosti ili je izbio požar.

Osim upotrebe za rasvetu, roletni za prozore, grejanje, audio/video, merenje podataka, upravljanja sigurnosnim sistemom i energijom, KNX se takođe može primeniti za sopstveni interni komunikacijski sistem objekata.

Dodirni paneli omogućuju prikaz svih relevantnih stanja zgrade ili kuće. Uz to, podaci se mogu prenositi spoljašnjim putem preko međusklopa do nadređenog upravljačkog sistema za sigurnosne usluge ili usluge održavanja. Ovo omogućuje brzo reagovanje i rešavanje potencijalnih problema i kvarova.